Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ساعت24»
2024-05-01@18:44:56 GMT

سقوط ادامه دار لیر ترکیه

تاریخ انتشار: ۳۰ مرداد ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۹۰۳۳۷۶۴

سقوط ادامه دار لیر ترکیه

ساعت 24 - سرعت سقوط لیر ترکیه روز به روز شدت یافته و رکوردهای منفی تازه‌ای به جای می‌گذارد. این روند پیامدهای سنگینی برای اقتصاد ترکیه دارد و تا زمانی که بانک مرکزی این کشور دست به اقداماتی جدی نزد، این وضعیت ادامه خواهد یافت .

  ارزش لیر ترکیه هر روز کمتر می‌شود. واحد ارزی ترکیه پس از آنکه در هفته‌های گذشته در سراشیبی سقوط قرار گرفته بود، این هفته رکوردهای منفی تازه‌ای را تجربه کرد .

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

یک دلار آمریکا به ۷،۴۰ لیر و یک یورو به ۸،۸۲ لیر خرید و فروش شد؛ مبالغی که تا کنون سابقه نداشته است.در آغاز سال جاری میلادی یک دلار به ۵،۵۹ لیر و یک یورو به ۶،۶۷ لیر در بازارهای ارز ترکیه خرید و فروش می‌شد. لیر ترکیه در عرض همین مدت کوتاه ۲۵ درصد از ارزش خود را در برابر دلار آمریکا از دست داده است.

سرویس خبری شبکه اول تلویزیون آلمان در گزارش تحلیلی که به وضعیت لیر ترکیه پرداخته، از فرو رفتن روزافزون ترکیه در بحرانی ارزی سخن گفته است.پیامدهای ناشی از پاندمی کرونا که از جمله به صنعت توریسم در ترکیه به‌شدت ضربه زده، سبب شده است که تضعیف اقتصاد ترکیه با شدت و شتاب بیشتری صورت گیرد.از آنجایی که ارزش لیر ترکیه روز به روز کمتر می‌شود، شهروندان این کشور در حال حاضر سرمایه‌گذاری‌های خود را روی طلا متمرکز کرده‌اند.

به گزارش خبرگزاری رویترز بازار خرید و فروش طلا در این ایام چنان داغ شده که برخی از شهروندان ترکیه برای خرید طلا خودروی خود را فروخته‌اند.مجموع حجم دارایی‌های طلا و دلار که در ترکیه پس‌انداز شده است، در طی هفته‌های گذشته به میزان ۱۵ میلیارد دلار افزایش یافته و به حدود ۲۲۰ میلیارد دلار رسیده‌است.شهروندان ترکیه از سال ۲۰۱۸ میلادی به این سو، یعنی از آخرین بحران ارزی در این کشور دارایی‌های خود را به ویژه به دلار و طلا تبدیل کرده‌اند. طبق اعلام بانک مرکزی ترکیه نیمی از پس‌اندازها در این کشور به دلار و دیگر ارزهای ارزشمند خارجی چون یورو است. این نشان می‌دهد که مردم ترکیه امید و اعتماد چندانی به برون‌رفت این کشور از بحران ارزی ندارند.

به گزارش دویچه وله سقوط ارزش لیر به ویژه شهروندان عادی ترکیه را زیر فشار قرار داده است. نرخ تورم در پی گران‌تر شدن کالاهای خارجی افزایش یافته و سبب تسریع کاهش روزافزون ارزش لیر شده است.کارشناسان معتقدند، اقتصاد یک کشور می‌تواند تا اندازه‌ای از ضعف ارزی بهره ببرد، برای مثال صادرکنندگان می‌توانند در ازای صادرات محصولات خود لیر بیشتری دریافت کنند. صنعت توریسم نیز می‌تواند از این مسئله سود جوید، چون ارزان بودن هزینه مسافرت و اقامت تفریحی می‌تواند باعث جذب گردشگران بیشتری شود.

از میزانی به بعد اما ضعف ارزی به بحران می‌انجامد، چون تورم بالا می‌رود، قدرت خرید شرکت‌ها و صادرکنندگان را کاهش می‌هد و بازار سرمایه با فشاری خاص روبرو می‌شود.علت‌های سقوط لیر ترکیه بسیار متفاوت است. این کشور در حال حاضر با نرخ تورمی دورقمی روبرو است. نرخ تورم در این کشور در ماه ژوئیه بر ۱۱،۷۶ درصد بالغ می‌شده است.

نرخ بهره راهبردی نیز در حال حاضر ۸،۲۵ درصد است؛ رقمی که برای کسانی که می‌خواهند به لیر سرمایه‌گذاری کنند، چندان جذاب نیست.کاهش ۷۵ درصدی شمار گردشگران خارجی از یک سو و کاهش ۱۴ درصدی صادرات بر وخامت اوضاع دامن زده است.مسئله‌دیگری که نگرانی‌های عمومی را تشدید کرده، سیاست خارجی ترکیه تحت هدایت رجب طیب اردوغان است.

ترکیه سال‌هاست که بر سر منابع گاز دریای مدیترانه با یونان اختلاف دارد. در حال حاضر کشتی تحقیقاتی Oruc Reis که از هفته گذشته در جنوب جزیره رودوس برای کشف منابع گاز در حرکت است، توسط پنج ناو جنگی نیروی دریایی ارتش ترکیه همراهی می‌شود. یونان این مسئله را نقض حاکمیت ارضی خود می‌داند.در این بین وضعیت چنان بحرانی شده که برخی‌ها حتی نگران بروز جنگ میان ترکیه و یونان هستند؛ دو کشوری که در پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) عضویت دارند. افزون بر این ترکیه در چندین درگیری و مناقشه منطقه‌ای حضور دارد، از جمله در سوریه، عراق، لیبی و جمهوری آذربایجان.انک مرکزی ترکیه تا ماه ژوئیه سال جاری در تلاش بود که لیر این کشور را از طریق خرید ارز ملی به ارزش ۶۵ میلیارد دلار تقویت کند. این اقدام اما نتیجه دلخواه را به دنبال نداشت.اردوغان می‌کوشد سقوط ارزش لیره را کم‌اهمیت جلوه دهد و گفته است: «چنین نوساناتی همیشه اتفاق می‌افتند. نوسانات می‌آیند و می‌روند». از دید او افزایش نرخ بهره راهبردی کمکی برای مقابله با تورم نخواهد بود. رئیس جمهوری ترکیه حتی خواهان کاهش بهره راهبردی شده است.این در حالی است که از دید کارشناسان افزایش نرخ بهره راهبردی تنها راه برون‌رفت از بحران کنونی است. یکی از کارشناسنان "کمرتس بانک" آلمان گفته است، اگر بانک مرکزی ترکیه نرخ بهره راهبردی را افزایش ندهد، سیر سقوط لیر ترکیه همچنان ادامه خواهد یافت.

منبع: ساعت24

کلیدواژه: حال حاضر لیر ترکیه ارزش لیر

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.saat24.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ساعت24» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۰۳۳۷۶۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

افزایش ۱۷ درصدی درآمدگمرکات مازندران از تجارت خارجی

به گزارش خبرگزاری صداوسیمای مازندران، امیرجمشیدی گفت: در فروردین ماه ۱۴۰۳، ۴۳۵ هزار و ۲۲۹ تن کالا به ارزش۱۵۵میلیون و ۶۲۴ هزار دلار از طریق گمرکات مازندران وارد کشور شد.

وی اظهار داشت: ذرت دامی با ارزش ۹۶ میلیون دلار، جو دامی با ارزش ۲۰ میلیون دلار، چربی‌ها و روغن‌های حیوانی و نباتی با ۲۵ میلیون دلار، کک نفتی با ارزش ۳ میلیون دلار و چوب با۳ میلیون دلار مهم‌ترین اقلام عمده وارداتی به گمرکات مازندران در مدت یادشده هستند.

جمشیدی بیان داشت: امارات حدودا ۲۲۶ هزار تن کالا به ارزش ۷۸ میلیون دلار، روسیه ۷۷ هزار تن کالا به ارزش ۳۴ دلارمیلیون، ترکیه با ۱۰۰ هزار تن کالا به ارزش ۳۱ میلیون دلار، انگلستان با سه هزار تن کالا به ارزش ۳ میلیون و ۵۹۱ هزار دلار و سنگاپور با ۸ هزار تن کالا به ارزش ۲میلیون دلار پنج کشور اول طرف معامله در حوزه واردات به گمرکات مازندران بودند که در مجموع ۴۱۵ هزار تن از وزن و ۱۴۹ میلیون دلار از ارزش کالا‌های وارداتی گمرکات مازندران در فروردین ماه سال‌جاری مربوط به این کشور‌ها است.

وی افزود: واردات کالا از این پنج کشور ۹۵ درصد از کل وزن و ۹۶درصد از کل ارزش واردات گمرکات مازندران را دربرمی‌گیرد.

جمشیدی با اشاره به واردات کالا‌های اساسی از گمرکات مازندران اظهار داشت طی این مدت ۴۱۳ هزارتن کالای اساسی شامل ذرت دامی، جو دامی، چربی‌ها وروغن‌های حیوانی و نباتی و خوراک آماده دام به ارزش ۱۴۲ میلیون و ۶۶۶ هزار دلار از طریق کمرکات نوشهر، امیرآباد و فریدونکنار وارد کشور شده که از نظر وزنی ۶۳ درصد و از نظر ارزشی ۲۷درصد رشد را نسبت به مدت مشابه سال ۱۴۰۲ نشان می‌دهند.

دیگر خبرها

  • تجارت ایران و ترکیه به ۱.۳۶۴ میلیارد دلار رسید
  • تجارت ۱.۳ میلیارد دلاری ایران و ترکیه در ۳ ماهه ۲۰۲۴
  • صادرات ۸۰۰ میلیون دلاری ترکیه به ایران در ۳ ماه
  • ۴۱۳ هزار تن کالاهای اساسی به مازندران وارد شد
  • افزایش ۱۷ درصدی درآمدگمرکات مازندران از تجارت خارجی
  • سقوط فرش دستباف؛ صادرات به ۴۰ میلیون دلار رسید
  • صدور بیش از ۵۰ میلیون دلار کالا از گمرک استان همدان
  • صادرات بیش از ۵۰ میلیون دلار کالا از گمرک استان همدان 
  • ۵۰ میلیارد دلار صادرات غیرنفتی در کشور انجام شد
  • ویدیو/ سقوط موج ارز؛ کف بازار دلار چه خبر است؟